Yaşlı Bakıcılığı Nedir, Görevleri Nelerdir?

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Edevlet onaylı sertifika
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

Hepimizi bildiği üzere yaşlı bakıcılığı mesleği uzun yıllardır var olan bir meslektir. Yetişkinlik dönemi sonrası yaşlılık döneminde bazı kişisel becerilerini kaybetmiş, fiziksel yada ruhsal çeşitli hastalıklara sahip olan kişilerin, gerek kişisel ihtiyaçları, gerek kişisel bakım ve düzenlerinin yerine getirilmesi için kendilerine yardımcı olan meslek grubundan çalışanlara yaşlı bakıcısı, bu mesleğe ise yaşlı bakıcılığı adı verilir. Pek çok çalışma alanı bulunan bu meslek grubunun oldukça hassas görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Tüm bu düzen içerisinde bu mesleği profesyonel olarak sürdürmek, gereken özelliklere sahip olmak ve doğru eğitimleri aldıktan sonra mesleğe başlamak; hatalardan kaçınmak ve profesyonel hizmet verebilmek adına oldukça önemli bir konudur.

Yaşlı Bakımı Nedir?

Yaşlı bakımı içerisinde pek çok görev ve sorumluluğu barındırır. En temel anlamda hizmet verilen kişinin yaşam rutinin içerisinde geçireceği bir gününün, ilaç, uyku ve yemek düzeninin tamamen takip edilmesi ve eşlik edilmesini ifade etmektedir. Elbette bu mesleğe rutin bir hizmet gözüyle bakmak hatalı olacaktır. Bakıma ihtiyaç duyan kişi çeşitli hastalıklara sahip olabilir, bu hastalıkların her biri bir diğerinden daha fazla özen ve dikkat gerektirebilir. Kimi durumlar daha ağır çalışma koşullarına sebep olurken kimi durumlarda ise bakımı yapılacak kişinin çok daha minimal düzeyde ihtiyaçları da olabilir.

Tüm bu ihtiyaçları kapsayacak şekilde tek bir kişiye ya da kurum içerisindeki tüm kişilere belirli koşullarda verilen bakım hizmetleri yaşlı bakımı kapsamında değerlendirilebilir.

Yaşlı Bakıcı Görevleri Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tek bir görev ve sorumluluktan bahsetmek mümkün olmaz. Yaşlı bakıcının pek çok görev ve sorumluluğu olabilir, hizmet veren kişi yada kuruma göre bu görev ve sorumlulukların kapsamı da değişkenlik gösterebilir. Çalışma hayatına başlamadan önce sağlıklı bir değerlendirme yapabilmeniz adına tüm bu görev ve sorumlulukları sizler için değerlendirelim.

Yaşlı Bakıcılığı Nedir, Görevleri Nelerdir?

Günlük Yemek Düzeni

Bir ev içerisinde tek bir yaşlı vatandaşın bakımından sorumlu iseniz, görevinizin sorumluluğu da tek bir kişi ile sınırlı olacaktır. Eğer yaşlılık dışında çeşitli hastalıklardan da söz ediyorsak, kişinin günlük öğün listesini özenle uygulamak da bakıcılık görevinin en temelidir diyebiliriz. Alınması gereken besinler, yemek düzeninin ayarlanması, gerekli durum var ise yeme içmeye yardım edilmesi gibi durumları kapsar.

Eğer bir yaşlı bakımevi gibi daha büyük ölçekli bir kurumda hizmet veriyorsanız, elbette tüm bu düzen kurumun kural ve sorumlulukları çerçevesinde ve çalışma arkadaşlarınızla paylaşılarak düzenleniyor olacaktır. Bu durumda bir bütünün parçası olduğunuzu düşünerek, sorumluluğunuz altında olan kişilerin yemek düzenine ilişkin yardım ve bakımı üstlenirsiniz. Bu düzen herkesin beslenme düzenine göre alması gereken besinlerin servis edilmesi, kendi kendine yeme becerisini kaybetmiş kişilere de yardımcı olmayı içermektedir.

Günlük İlaç Düzeni

Oldukça hassas bir konu olan ilaçların düzenli olarak alınması durumu da yaşlı bakıcısının görevleri arasındadır. Özellikle tek bir kişiden sorumlu iseniz ve buna yönelik bir kontrol mekanizması yok ise, bu düzenin doğru şekilde sağlanması işinizi disiplinli bir şekilde yapmanıza bağlı olacaktır. İlaçların alınma şekilleri, saatlik ilaçların zamanının kaçırılmaması gibi pek çok detay bu hizmet kapsamında sayılabilir. 

Bir bakım evinde çalışıyorsanız da aynı sorumluluğu yine tekil olarak üstlenmeniz gerekir. Öyle ki kalabalık bir çalışma düzeni içerisinde herkes kendisine ait sorumluluğu yerine getirmezse pek çok yönden çalışma düzeninde aksama olacaktır. 

Günlük Temizlik ve Bakım

Yaşlı bakıcılığı görevinde aynen beslenme ihtiyacı gibi temizlik ihtiyacının karşılanması da günlük turin hizmetler içerisinde yer almaktadır. Kişinin el yüz yıkama, diş fırçalama, banyo gibi ihtiyaçlarını takip etmek ve yerine getirmek, yaşlı bakıcısının sorumluluğundadır. Eğer bakımı sağlanan kişi bu ihtiyaçlarını kendi başına yerine getiremeyecek durumda ise banyonun yaptırılması, dişlerin fırçalanması, kazalara sebebiyet vermemek adına tırnakların kesilmesi ve temizliğinin kontrolü gibi detayları da takip etmelisiniz.

Ek olarak yaşlı bakıcılığı hizmetinde temizlik ve bakım, kişinin daha pozitif bakış açısı geliştirmesi ve kendisini iyi hissetmesine de yardımcı olacaktır.

Tuvalet İhtiyacının Karşılanması

Kişi eğer kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetilerini kaybetmesi ise bu gibi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecektir. Yaş durumu yada sahip olunan rahatsızlıklar göz önüne alındığında gerekiyorsa eşlik edilmesi gerekir. 

Ancak bazı yaşlı kişilerde psikoloji yada bedensel rahatsızlıklardan ötürü kişi bu ihtiyacını kendisi karşılayacak durumda değildir. Bu durumda tuvalet ihtiyacının karşılanmasına yönelik gerekliliklerin sağlanması yine bakıcının sorumluluğundadır.

Evde Bakım Hizmeti ile Yaşlı Bakım Hizmeti Aynı mıdır?

İki hizmet belli noktalarda benzerlik göstermektedir. Yaşlı bakıcılığında evde bakım şeklinde hizmet verilebileceği gibi aynı zamanda bakımevlerinde de bu hizmeti vermek üzere çalışabilirsiniz. Ancak evde bakım hizmeti kapsamı her zaman yaşlı bakıcılığı hizmetini kastetmez. Bir sağlık problemi olan, keni kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılayamayan ve düzenli bakıma ihtiyaç duyan kişiler için de evde bakım hizmeti verilebilir.

Nasıl Yaşlı Bakıcısı Olunur?

Bu meslekte uzmanlaşmak istiyorsanız öncelikle sertifikalı eğitim programlarına başvurarak bu alanda sertifika sahibi olmalısınız. Program sürecinde meslek yaşantınızda yerine getirmeniz gereken görev ve sorumluluklarınızla ilgili bilgileri edinebileceğiniz eğitimleri göreceksiniz. Süreç sonunda sertifikanızı almaya hak kazanabilir ve sonrasında sektördeki çalışma alanlarına başvuruda bulunabilirsiniz.

Yaşlı bakıcılığı alanında servis sağlayan hizmet ajansları, hastaneler ve yaşlı bakımevleri bu alanda temel olarak iş başvurusunda bulunabileceğiniz alanlardır.

Hasta ve Yaşlı Bakım Uzmanlığı Kursu hakkında detaylı bilgi edinmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.

Yaşlı Bakıcılığı Eğitimi

Bu eğitim içeriği bakım hizmetlerinin niteliğine yönelik pek çok dersi barındırmakla birlikte, meslek hayatınızda karşınıza çıkacak durumlarda çözüm odaklı olabilmenizi sağlayacak eğitimleri de içerisinde barındırmaktadır.

Hasta Bakımı Temel Bilgileri

En çok ihtiyaç duyulan alanlara ilişkin hizmet içeriğine yönelik bilgilerin edinilmesi.

Hasta ve Çalışan Güvenliği

Çalışma zamanı içerisinde olumsuz durumlara sebebiyet verecek davranışlardan kaçınmak, düzenin sağlanması, palyatif bakımda dikkat edilmesi gereken durumlar.

Hijyen

Evde bakım yada bakım evinde bakım sağlayan işletme yada bireylerin uyması gereken hijyen kuralları. Hem kişisel hijyen hem de bakımı sağlanan kişinin hijyen rutininin takip edilmesi ve istenmeyen durumların önüne geçilmesi.

İletişim Becerileri

İnsan ilişkileri konusunda etkili konuşma becerisi ve empati yeteneğine sahip olmak. Kişiye yaklaşım nasıl olmalı, zor bir süreç yaşayan kişilerde yaklaşım nasıl olmalı.

Psikolojik Yaklaşım

Kişiye doğru davranışla yaklaşmayı ve problem çözümlerine yönelik temel insan psikolojisi bilgileri. Mesleğin niteliği gereği hizmet veren kişinin psikolojisine yönelik doğru davranış adımları.

Meslek Etiği ve Gizlilik

Çoğu zaman bakım sağlanan kişinin ihtiyaç duyacağı hizmet içeriğine yönelik durumları anlama. Kişiye öz bakımını sağlarken kendini rahat hissetmesini sağlamak için yapılması gerekenler, gizlilik kuralları, özel alan ihlalinden kaçınma.

Sağlık Durumu Takibi

Bakımı sağlanan kişinin yaşadığı sağlık problemlerine göre yaklaşım, rutin takiplerin yapılması ve acil durumlarda gerekebilecek ilk müdahale teknikleri.

Yaşlı Yakınlarına Karşı Şeffaf Olmak

Bakım hizmeti içerisinde kişinin durumunu en yakın takip eden kişi olarak değişiklikleri zamanında paylaşmak ve doğru bilgilendirme yapmak.

Yaşlı Bakıcılığı Yapmak için Sahip Olunması Gereken Özellikler

Öncelikle elbette eğitim içeriğinde geçen teorik bilgilendirmeleri öğrenmeli ve uygulayabilir nitelikte olmalısınız. Bunlar dışında kişinin karakter ve yaşam tarzı olarak sahip olması gereken özellikler de bulunmaktadır.

Hızlı Karar Verebilme Yetisi

Kimi zaman yaşanabilecek olumsuz durumlarda soğukkanlılığını kaybetmeden çözüme yönelik karar verme ve gerekli aksiyonları alma.

Kişisel Alanlara Saygı Duyma ve Şefkatli Olma

Eğer insanlarla çalışmayı sevmiyorsanız bu meslek size göre olmayacaktır. Bakıcılığını yapacağınız kişinin belki de en yakını olarak hizmet vereceksiniz. Bu süreçte yanlış anlaşılmaya açık bir tepki yada bir söz kişiye kendisini kötü hissettirecektir. Dolayısıyla bu konularda hassas ve tahammül düzeyi yüksek bir insan olmalısınız.

Baskı Altında Çalışabilme

Bir insanın sorumluluğunu almak beraberinde ciddi bir yük getirir. Kimi zaman bakıcılığını üstlendiğiniz kişinin yaşı ve sağlık durumu doğrultusunda ağır bir psikolojiye maruz kalabilirsiniz. Bu durumlarda profesyonel tavrınızı net olarak belirlemeli ve bu çizgiden çıkmayacak şekilde davranışlarınızı belirlemelisiniz.

Bedensel Güç

Eğer ki hizmet ihtiyacı duyulan kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılamada eksiklikleri varsa, örneğin yatalak yada yardımla yürüyebilecek durumda ise, bu durumla başa çıkabilecek bedensel güce sahip olmalısınız. Diğer türlü hem bakımı üstlenilen kişi hem de kendiniz için sakatlık doğurabilecek kazalara sebebiyet verebilirsiniz.

Çalışma Disiplini

Çalışma hayatında her işte olduğu gibi yaşlı bakıcılığı da disiplinli bir çalışma düzeni gerektirmektedir. Çalışma düzeni içerisinde beslenme zamanları ve alınması gereken ilaç zamanlarının takibi gibi oldukça hassas görevler bulunmaktadır. İşe geç kalmak pek çok alanda tolere edilebilir belki; ancak sağlık sektöründe büyük bir problem olarak kabul edilir. Aynı şekilde günlük rutinde bir ilaç zamanının kaçırılması elbette sizin de istemeyeceğiniz olumsuz durumlara yol açabilir. Bu yüzden bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız dengeli bir ruh haline, düzenli bir çalışma şekline sahip olmalısınız.

Temizlik Anlayışı

Bakıcılığını üstlendiğiniz kişinin hijyen ve temizlik düzenine yardımcı olmak gerektiği kadar kendi kişisel temizliğinize de özen göstermelisiniz. Temiz ve çalışırken sizi zorlamayacak kıyafetler tercih etmeli, günlük olarak duş almak, diş bakımını yapmak, ter önleyiciler kullanmak gibi kendi kişisel bakımınıza özen göstermelisiniz.

Güçlü Bir Psikolojiye Sahip Olmak

Hassas bir kişilik yapısına sahip olmak elbette kötü birşey değildir; ancak yaşlı bakıcılığı mesleğinde zorlanabileceğiniz anlamına gelir. Her ne kadar istenmese de günlük rutinde sağlık problemleri yada olumsuz durumlarla ilgilenmeniz gerekebilir. Bu durumlarda motivasyonunuzu kaybetmek yada oluşan şartlar neticesinde önceliği bakımını üstlendiğiniz kişiye verememek üzücü sonuçlara sebep olabilecektir.

Yaşlı Bakıcılığı İş ve Kariyer Planlama

Kişisel olarak yukarıda bahsettiğimiz özellikleri sağladığınızı düşünüyorsanız eğitim programına katılabilirsiniz. Eğitim programını da başarıyla tamamlamanızın ardından e-devlet onaylı hasta ve yaşlı bakım uzmanı sertifikanızı almaya hak kazanırsınız. Bu belge ile evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda, yaşlı bakım evlerinde, hastanelerin geriatri kliniklerinde, palyatif bakım kliniklerinde çalışmak için iş başvuruları yapabilirsiniz.

Bir kariyer hedeflemeniz dışında ailenizde bakımını üstlendiğiniz yaşlı bir kişi varsa, kendisine daha faydalı olmak ve kendinizi yeterli hissetmek adına da bu kursu ve sertifikayı alabilirsiniz.

Sahip olacağınız e-devlet onaylı yaşlı bakıcılığı sertifikası, edevlet üzerinden görüntülenebilir şekildedir.

Yaşlı Bakıcılığı Olumsuz Yönleri

Her meslek grubu kendi alanında keyifli olduğu kadar maalesef sıkıntılı durumları da barındırır. Bu alanda çalışmanın en olumsuz tarafı bakıma muhtaç olan kişilerin yaşadığı zorluklara şahit olmaktır. Ancak meslek seçiminizi bu yönde yaparak bu kişilerin hayatlarını kolaylaştırmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Yaşlı Bakıcılığı Olumlu Yönleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu olumsuz durumları olumluya çevirmek adına çalışmak kişiye manevi bir tatmin duygusu kazandıracaktır. Bakımını kendisi sağlayamayan bir kişiye faydalı olmak, gün içerisinde iyi hissetmesine sebep olacak sorumlulukları üstlenmek, olumsuz bir durum yaşadığında çözüme ulaştırabilmek adına şeffaf bir şekilde yardımcı olmak kendinize insanlara yardım ettiğiniz bir hayat sürmek anlamında olumlu hisler yaşatacaktır.

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.