Son yıllarda gelişen sağlık sektörü ve ilaç sektörüyle birlikte bu alanda, bazı iş olanakları ortaya çıkmıştır. Sektörün gelişmesiyle, insanlara hizmet anlamında farklı iş kollarının doğuşu bir istihdam arzı yaratmış ve bu talebin karşılanması gerekmiştir. Bu alanlardan biri de eczane yardımcılığıdır. Bu iş kolu, eczanelerde görev yapan yardımcı eleman konumundadır. Bu alanda üniversiteler, herhangi bir lisans programı açmasa da biz Kurs ve Meslek Akademi gibi çeşitli kuruluşlara verdikleri desteklerle bu iş kolu için eğitim vermektedirler.
Bu kişilerin, lisans diploması sahibi eczacılar gibi eczane açma yetkisi bulunmasa da bütün eczanelerde ve görevinin gerektirdiği kurumlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca bu alanda, sertifika sahibi olduğunuz için işe alım süreçlerinde sağlam referanslara sahip olabilirsiniz. Bu referanslar, işe alım süreçlerinin sizin adınıza daha kolay geçmesini sağlar.
İşte eczane yardımcılığının ne olduğu, eczane yardımcısının görev tanımının ne olduğu, eczacı ve eczane yardımcısı arasında temel farklar, eczane yardımcısı için alınması gereken eğitimler ve Kurs ve Meslek Akademi’nin bu eğitimlerle size sağladığı nitelikler hakkında detaylar…
Eczane yardımcılığı, eczane içindeki her nevi faaliyete hakim ve eczacıya yardımcı olan kişidir. Ülkemizde ve dünyada hızla gelişen sağlık sektörüyle birlikte personel ihtiyacı, gelişmeyle doğru orantılı olarak artmıştır. Bundan kaynaklı olarak ortaya çıkan bu pozisyon, eczane içinde elzem konuma gelmiştir. Bu alanda ihtisas sağlamak üzere üniversitelerin gözetiminde Kurs ve Meslek Akademi gibi kurumlar çeşitli eğitimler vermektedir.
Eczane yardımcılığı, eczanede işleyişlere hakim olmasıyla birlikte, eczacının sağ koludur da denebilir. Bu işleyişi yürütmek adına, aldığı eğitimlerle birlikte yeterli bilgi ve donanıma erişir. Eczane işleyişine bağlı olarak çeşitli görevleri de bulunur. Bu görevleri yerine getirirken, kullanılan ekipmanların da nasıl kullanılacağına hakimdir.
Eczane yardımcılığının farklı isimleri de mevcuttur. Bunlar, eczane asistanı ve eczane kalfası gibi isimlerdir. Fakat genel literatürde bu pozisyon için eczane yardımcılığı ismi kullanılmaktadır.
Ayrıca eczane yardımcısı olmak isteyen bir kişinin, insan ilişkilerinin kuvvetli, iletişim becerisinin yüksek ve ekip çalışmasına uygun olması gerekmektedir. Eczane içinde, hastalarla iletişim kurmakta, işleyişi idare etmekte ve insanlara güler yüzlü yaklaşmakta, bu niteliklere ihtiyaç duyulur. Bu yüzden, eczane yardımcısı olacak kişi, her ne kadar bu alanda kurs alsa da bu niteliklerden herhangi birini bulundurmaması sonucu görevlerini tam olarak yerine getiremez.
Eczane yardımcısı, eczane içinde neredeyse bütün işleyişte, en kritik noktalarda, birebir hastalarla temas ederek faaliyetlerini gerçekleştirir. Bütün işleyişe hakim olmasından kaynaklı, neredeyse eczacının yaptığı bütün işleri, eczane yardımcısı da yapabilir. Bu görevler şu şekildedir:
Bu ve bunun gibi eczane işleyişi içinde var olan bütün görevlerde aktif bir şekilde görev alır. Bunların dışında, gelen hasatların şeker, tansiyon, boy ve kilo gibi verilerin ölçümünde de hizmet verir.
Eczacı ve eczane yardımcısı arasındaki en temel ayrım, eczane yardımcısının eczacıyı asiste etmesidir. Bunun yanı sıra eczacı, aldığı lisans diploması sayesinde bir eczane açabilme hakkına sahipken eczane yardımcısı, sadece bir eczacının yanında çalışabilir.
Bunların yanı sıra aralarında net bir ayrım yoktur. Çünkü eczane yardımcısı, eczacının yapabildiği bütün işleyişe hakimdir. Fakat bazı özel durumlarda, eczacı devreye girebilir. Bu durumlar, genellikle ağır yan etkili ilaçların hazırlanması, bu ilaçlar hakkında hastaya detaylı bilgi verilmesi veya uzmanlık gerektiren bir işlem olarak sıralanabilir.
Eczane yardımcısı, eczanenin bütün idare işlerini de yürütebilir. Fakat son kontroller ve işleyişteki bazı kritik noktalarda eczacının müdahalesi gerekebilir. Bu yüzden genellikle, eczacılar işletmeleri uzman bir eczane yardımcısına teslim edebilirler.
Eczane yarımcısı olmak için bir eğitime tabii tutulmak önemli bir noktadır. Tabii ki gelenekten yetişme ve usta çırak ilişkisiyle kendini geliştirmiş eczane yardımcıları vardır. Fakat günümüzde bu usta çırak ilişkisinin kalmaması, bu pozisyon için çeşitli eğitimlerin verilmesine neden olmuştur.
Bu eğitimler, üniversitelerde ön lisans ve lisans bölümleri aracılığıyla verilmez. Biz Kurs ve Meslek Akademi gibi sertifikalı eğitim programları veren markalar tarafından, üniversitelerin denetimde çeşitli eğitimler verilmektedir. Bu eğitim sonucunda, gerekli bilgi ve donanıma sahip olurken, üniversite ve e-devlet onaylı bir sertifika sahibi olursunuz.
Bu eğitimlerde sadece eczane yardımcılığı hakkında bir eğitim verilmez. Bu eğitimlerin yanında, eczane işleyişinde, size yardımcı olacak bazı nitelikler edinme noktasında da çeşitli eğitimler verilebilir. Bunlar, farmakoloji (ecza bilim), tıbbi terminoloji, sistemsel ilaçlar, muhasebe eğitimi, Word ve Excel gibi çeşitli bilgisayar programları, ilaç kullanımı, ilaç dozlarının ayarlanması ve eczane sistemleri gibi eğitimlerdir.
Bunların yanında kişisel gelişim ve iletişim becerileri için de çeşitli eğitimler verilebilir. Bunlar, hasta yakınlarıyla iletişim kurma, hastayla iletişim kurma ve insan ilişkileri gibi temel konulardır.
Eczane yardımcısı kursiyerleri, aldıkları eğitim sonucunda, sertifika sahibi olabilmek adına sertifika sınavına tabi tutulular. Bu sınavda başarılı olunmasının ardından, eczane yardımcısı sertifikasına sahip olunur. Kurs ve Meslek Akademi olarak verdiğimiz sertifikalar devlet üniversitelerinden onaylı olup çeşitli uluslararası kurumlar tarafından onaylanmıştır.
Eczane yardımcılığı, eczane işleyişinde kritik bir noktada bulunduğu için temeli sağlam bir eğitim gerektiren bir iş koludur. Bu iş kolunda uzmanlık kazanırken Kurs ve Meslek Akademi’nin verdiği eğitimlerle birlikte kazanabileceğiniz nitelikler şunlardır:
Siz de Kurs ve Meslek Akademi Eczane Yardımcılığı kursu ile kendinizi geliştirip, bu iş kolunda sertifika sahibi olmak istiyorsanız hemen eğitim programımıza kaydolabilirsiniz. İletişim bilgilerimiz sitemizin ilgili bölümlerinde mevcuttur.